fbpx

Het verhaal achter Inca

De reis startte in 1996 toen een leerkracht een 6-jarige klas vroeg, “Wat zou je later graag worden“?
Elke leerling deelde zijn ideeën, maar slechts één ervan  zei: “Ik wil pâtissier worden” : Vincent Bulteel.

Sinds z’n 12 jaar bleef hij trouw aan het idee om pâtissier te worden en ging hij naar de brood -en banketschool ‘ter groene Poorte‘ in Brugge, België.
Op 15-jarige leeftijd werkte Vincent in verschillende banketbakkers rond zijn thuisstad Oostende.

Reizen als een Nomade

Na het afronden van zijn studie ging hij naar Amsterdam (Nederland) waar hij zijn carrière startte als pâtissier.
In 2010 startte Vincent bij Puratos in Groot-Bijgaarden (terug naar België).

Reizen als een nomade op basis van een idee, zonder sociale verplichtingen of onnodige verantwoordelijkheden,heeft altijd bevrijdend gevoeld voor Vincent.
Bij Puratos hadden enkele van zijn collega’s de titel ‘Compagnon du Devoir ‘ en ze adviseerden Vincent om dit ook te doen, vooral wegens zijn liefde voor reizen.

Via de ‘Compagnon du Devoir’ kwam Vincent in contact met verschillende culturen en leefde hij samen in een gesloten gemeenschap waar iedereen voor elkaar zorgde. Compagnons slapen in huizen van de Compagnons in Frankrijk en daarbuiten.
Omdat Vincent steeds het gevoel had dat zijn opleidingen aan updates ontbraken, besloot hij om zijn hele patisserie training opnieuw te starten, maar nu in een volledig ander onderwijssysteem:

  • Meer verbonden
  • Meer oprecht
  • Meer geaard/down to Earth

Vincent sloot zich aan bij ‘ Les Compagnons du Devoir ‘ in 2011.

Overal werken/trainen

Naast zijn werk en training met de Compagnons in 2011, heeft Vincent gewerkt in/met:

  • Bakken met passie – Amsterdam, NL (2008 gebak)
  • PURATOS – Groot-Bijgaarden, BE (2010 Demonstration)
  • De Baere-Sint Lambrechts-Woluwe, BE (2012 gebak)
  • ‘Alexandre ‘ Garons, FR (2012-2 Michelin-sterren restaurant)
  • Hotel Imperator – Nîmes, FR (2013 Executive Pastry Chef)
  • Saint Clair Le traiteur-Parijs, FR (2014 gebak)
  • ENSP – Ysingeaux, FR (2015 gebak)
  • AOCDTF-Bordeaux, FR (2016 leraar, banket lessen)
  • Consultant 2017
  • Geboorte van Inca’cao 2018

Aan het einde van dit werk en opleiding ontving Vincent de titel ‘Compagnon du Devoir ‘.
Hij moest hij een meesterwerk/chef d’oeuvre maken en slaagde erin.
Van de 100 studenten die deze training startten, voltooiden ze er slechts vier. Vincent was er één van.

Het onderwijssysteem

Na zijn ervaringen in Parijs ging Vincent naar Bordeaux, waar hij moest letten op 40 ‘ jongere broer en zussen’ binnen de Compagnons commune.

In 2015 ging Vincent naar ‘Ecole nationale supérieure de la pâtisserie ‘ (ENSP) in Château Montbarnier-Yssingeaux om zijn ‘pâstisserie idolen’ te helpen. Deze ervaring was het die de deur opende voor Vincent om zijn creativiteit nog verder te ontwikkelen.

Hier begon Vincent het belang van de leerkracht in de samenleving te realiseren. Hij ging terug naar Bordeaux en begon als voltijds als leraar bij de ‘Compagnons du Devoir’. Hij gaf zijn leerlingen behulpzame technieken om hun prestaties te verhogen, naast de patisserie lessen. Van meditatiesessies tot power-nap’s, tot het updaten van hun mentale en fysieke kijk op de wereld. Hij begreep al snel dat het onderwijs op zich minder belangrijk was dan de leerlingen inzicht geven in het optimaliseren van hun eigen functioneren.

Dansen, muziek & voeding

Op 6-jarige leeftijd speelde Vincent piano, want ‘emoties moeten worden uitgedrukt, en de piano is een constructieve manier om dat te doen ‘.

In 2017 wilde Vincent een diepere connectie met mensen en begon hij de Afrikaanse tango Kizomba te leren, een zogenaamde Tribe Dance.
Een Afrikaanse tango laat mensen toe zich kwetsbaar op te stellen, te vertrouwen en zich over te geven.
Deze diepe verbinding inspireerde Vincent om verder te groeien in Inca’cao en in de samenleving.

Op een dag vroeg Vincent zichzelf  af “Wat is mijn bijdrage aan deze wereld?”
Hij merkte op dat hij mensen voedde met glucose, fructose en hun insuline liet stijgen via zijn klassieke patisserie.
Geobsedeerd door voeding werd Vincent een gecertificeerde voedingsconsulent en gezondheidsadviseur.

Na de vele werkplaatsen, competities en scholen wilde Vincent een veel groter publiek bereiken met gezonde producten.
In 2018 besloot hij uiteindelijk een kleine ondernemer te worden en begon met het uitbouwen van zijn speeltuin, Inca’cao.

Waarom Inca?

Omdat Vincent altijd een nomade is geweest door zowel buiten als binnen zichzelf te reizen.

Alles begon op een bepaald moment samen te vloeien.

Door de Tribe dans Kizomba die mensen oprecht met elkaar verbindt, door zelfexpressie en het creëren van zijn pianomuziek, door koolhydraatarm te eten en zo ketonlichamen in het bloed te gebruiken als de primaire brandstof, en natuurlijk door de connectie met de natuur.

Hij ontdekte een belangrijke les: wanneer je jezelf en andere mensen met niet-fysiek voedsel voedt, door met hen te verbinden, door middel van zelfontwikkeling, door middel van creativiteit, dan kan men dit zien als voeding voor onze ‘verschillende lichamen’ en niet enkel voor het fysieke lichaam. Eens men dit principe begint in te zien, dan begint het leven leuker te worden doordat alle potentieel vrij komt en alles met elkaar kan betrokken worden en zijn.

Inca’cao is een tribe, een thuis voor persoonlijke ontwikkeling, een plezierige manier voor het ontwikkelen van zichzelf en persoonlijke overtuigingen.
Het is een manier van leven. Het is een plek waar de medewerkers blijven groeien, waar ze met elkaar verbonden zijn op een oprechte manier en het verschil niet kunnen zeggen tussen werk en plezier.

Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je op onze nieuwsbrief!