Het verhaal achter de Inca

De reis begon in 1996 toen een leerkracht aan een klas van 6-jarigen vroeg, “Wat zou je graag in de toekomst worden“?
Elke leerling deelde zijn ideeën, maar slechts één zei: “Ik wil een banketbakker worden“, Vincent Bulteel.

Sinds de leeftijd van 12 jaar bleef hij trouw aan het idee om banketbakker te worden en ging hij naar de bakkerijschool ‘ter groene Poorte‘ in Brugge, België.
Op 15-jarige leeftijd werkte Vincent in verschillende banketbakkers rond zijn thuisstad Oostende.

Reizen als een nomade

Na het afronden van zijn studie vertrok hij richting Amsterdam (Nederland) waar hij zijn carrière startte als banketbakker. Na een tijdje begon Vincent te werken bij Puratos in Groot-Bijgaarden (en keerde hij terug naar België).

Reizen als een nomade, zonder enige verplichting, heeft altijd bevrijdend gevoeld voor hem.
Bij Puratos hadden enkele van zijn collega’s de titel ‘Compagnon du Devoir ‘ en ze adviseerden Vincent om hier ook aan deel te nemen, vooral omdat ze zijn liefde voor reizen kenden.

De levensstijl van “de Compagnons” liet hem toe om in contact te komen met verschillende culturen en samen te leven in een gesloten gemeenschap waar iedereen voor elkaar zorgde.
“Compagnons” slapen in huizen van “Compagnons” binnen Frankrijk en daarbuiten.

Omdat Vincent altijd het gevoel had dat zijn opleiding een gebrek aan updates had, besloot hij om zijn hele patisserie opleiding opnieuw te starten, maar nu in een heel ander onderwijssysteem:

  • Meer verbonden
  • Meer oprecht
  • Meer geaard

Vincent sloot zich aan bij ‘ Les Compagnons du Devoir ‘ in 2011.

Overal werken/trainen

Naast zijn werk en training met de “Compagnons” in 2011, heeft Vincent gewerkt in/met:

  • Bakken met passie – Amsterdam, NL (2008 Demi chef de partie)
  • PURATOS – Groot Bijgaarden, BE (2010 Junior demonstrateur)
  • De Baere-Sint Lambrechts-Woluwe, BE (2012 Chef de partie)
  •  ‘Alexandre ‘ Garons, FR (2012-2 Michelin-sterren restaurant Commis)
  • Hotel Imperator – Nîmes, FR (2013 Executive Pastry Chef)
  • Saint Clair Le traiteur-Parijs, FR (2014 Demi chef de partie)
  • ENSP – Ysingeaux, FR (2015 Chef assistant)
  • AOCDTF-Bordeaux, FR (2016-2019 Pastry teacher)
  • Pastry consultancy 2018
  • Geboorte van Inca’cao 2019

Aan het einde van z’n werk en opleiding ontving Vincent de titel ‘Compagnon du Devoir ‘.
Hij moest hiervoor een meesterwerk/chef d’oeuvre creëren en slaagde erin. Van de 100 studenten die deze training begonnen, voltooiden slechts vier van hen ze.

Onderwijs

Na zijn ervaring in Parijs trok Vincent naar Bordeaux, waar hij moest letten op 40 ‘ jongere broer en zusters ‘ in de Companion community.

In 2015 ging Vincent naar ‘Ecole nationale supérieure de la pâtisserie’ (ENSP) in Château Montbarnier-Yssingeaux om zijn ‘Pastry chef idolen’ te helpen. Deze ervaring van een jaar opende de deur om zijn creatieve zelf verder te voeden.

Hier begon Vincent het belang van een leerkracht in de samenleving te realiseren. Hij ging terug naar Bordeaux en begon als voltijdse leraar bij “de Compagnons”. Hij deelde tools met zijn leerlingen om hun prestaties te optimaliseren naast de patisserie lessen. Van meditatie oefeningen en power-naps met de studenten tot het actualiseren van hun mentale en fysieke kijk op de wereld.
Hij begreep al snel dat het onderwijs op zich minder belangrijk was dan zijn leerlingen inzicht te geven in het optimaliseren van hun eigen functioneren.

Dansen, muziek & voeding

Op 6-jarige leeftijd speelde Vincent piano, zoals hij zelf verwoord ‘ emoties moeten worden uitgedrukt, piano is een constructieve manier om dat te doen ‘.

In 2017 wilde Vincent dieper in contact komen met mensen en begon hij de Tribe Dance Kizomba te leren kennen. Een Afrikaanse Tango die mensen toelaat om dieper te verbinden met elkaar.

Bij het afvragen “wat doe ik om deze wereld te verbeteren? merkte hij dat hij de mensen aan het voeden was met glucose, fructose en en insuline verhoogde door zijn gebakjes. Geobsedeerd door voeding, werd Vincent een gecertificeerde voedings-en gezondheidsconsulent.

Na de vele bedrijven, competities en scholen wilde Vincent een veel groter publiek bereiken.
In 2018 besloot hij uiteindelijk een kleine ondernemer te worden en begon zijn speeltuin Inca’cao uit te bouwen.

Waarom Inca?

Omdat Vincent altijd een nomade is geweest door zowel buiten als binnenin zichzelf te reizen, viel alles op zijn plaats.

Dit allemaal door deze Tribe dans ‘Kizomba’, door zelfexpressie door het creëren van zijn pianomuziek, door de voorouderlijke manier van eten: het gebruik van ketonen in het bloed als de primaire brandstof en natuurlijk door de connectie met de natuur.

Hij realiseerde een belangrijke les: wanneer je jezelf en andere mensen met niet-fysiek voedsel voedt door je met hen te verbinden, door middel van onderwijs, door middel van creativiteit, kan men dit zien als voeding voor alle verschillende lichamen, niet alleen het fysieke, dan begint het leven leuker te worden door haar volledig potentieel te bevrijden en alles wat hierbij betrokken is.

Inca’cao is een tribe, een thuis voor persoonlijke ontwikkeling, een plezierige manier om te studeren, om persoonlijke visie te ontwikkelen, een manier van leven.
Het is een plek waar de medewerkers blijven groeien, waar ze met elkaar verbonden zijn en het verschil tussen werk en ontspanning verwarren.

Wil je op de hoogte blijven? Abonneer u op onze nieuwsbrief!